Aluat fraged dospit. Reteta pas cu pas

de anisoara in Dulciuri, 26 Iun 2010 | 23015 vizualizari

 

Aici voi descrie reteta de baza a aluatului dospit (semidulce). Nu este aluat de cozonaci. Este un aluat pentru placinte cu umplutura dulce, si sarata, pentru invartite cu diferite umpluturi din fructe sau de branza. Deoarece aluatul dupa coacere iese foarte fraged si pufos, semidulce si umed la gust, cu o aroma de vanilie , nu il recomand pentru copturi impletite, colaci facuti ,diferite forme - FARA UMPLUTURA.
Gustul lui adevarat se simte , impreuna cu umplutura pe care v-ati dorit-o, deoarece acest aluat atenueaza gustul de umplutura, pentru ca este foarte fraged si pufos, foarte usurel la gust , cu mult aer. Nu gasesc cuvinte pentru a explica acest gust placut. Este aluatul , care l-am mostenit de la bunica. In baza lui, voi expune multe retete de preparare cu acest aluat. Prinicipalul , sa va imprieteniti cu el.

 

INGREDIENTE

  • 800 gr de faina calitate superioara
  • 60 gr. de drojdie proaspata
  • 100 gr. de zahar
  • 120 gr. de unt
  • 250 ml de lapte
  • 250 ml de chefir sau chisleag
  • 3 oua
  • 80 ml de ulei fara miros ( la framantare)
  • 0.5 lingurita de sare
  • o lingurita de esenta de vanilie
 
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Aluat fraged dospit. Reteta pas cu pas:

Faina se cerne . Laptele se incalzeste putin intr-un vas de sticla sau ceramica ,si se amesteca cu drojdia si o lingura de zahar. Se inveleste cu un prosop curat de bumbac sau  de in , si se lasa sa se ridice, ca o cusma in decurs de 10-15 minute.Promit sa pun poza in 1-2 zile , sa vedeti real- deoarece nu am reusit s-o fac.

 Daca aceasta nu s-a intamplat , inseamna ca drojdia nu este proaspata si  e necesar sa cumparati alta drojdie. Daca inlocuti drojdia proaspata cu cea activa, e necesar sa folositi 2.5 pliculete ( 7 gr) la 50-60 gr de drojdie . In acest timp , cat se ridica drojdia, se topeste untul  ( caldut ,nu fierbinte) . Intr-un vas mai larg se pune jumatate din faina cernuta,sarea , se toarna untul caldut , ouale amestecate cu zaharul , pana se topeste zaharul , chefirul sau chisleagul  , esenta de vanilie, sau un pliculet de vanilie. Totul se amesteca foarte bine. Se adauga drojdia crescuta si iar se amesteca, Se obtine un aluat foarte molcut si lipicios.

Acum lasati sa se se odihneasca aluatul.Acoperiti-l cu un prosop .In functie de ce drojdie ati folisit si temperatura camerei, el se mareste de 2 ori mai mare , undeva in 30 minute. Il botiti ( framantati putin din nou ) si iar  se pune la crescut. Ca sa stiti, ca aluatul este crescut , apasati cu degetul in aluat, si daca ramane gropita , atunci aluatul a crescut indeajuns . Se intinde si este foarte elastic. Se pot modela diferite copturi si rulade din el , cu diferite umpluturi umede din fructe , branzeturi. Se coace la o temperatura de 170C , timpul depinde de forma si  marimea copturii , care ati facut-o. Variaza intre 15-35 minute. Voi expune diferite retete din acest aluat.

TIPS-URI

1

Voi incepe cu cateva sfaturi, ca sa primim un aluat dospit bun si gustos:

2

1.  Drojdia e necesar sa fie proaspata. Cum se controleaza voi descrie mai jos. Daca nu aveti drojdie proaspata , puteti s-o inlocuti cu pliculete de drojdie activa- dar ATENTIE , se vinde drojdie activa de 2 feluri , si e necesar sa cititi:- drojdie activa , care se amesteca cu faina si pe urma , se amesteca cu prodúsele pentru aluat. - drojdie activa, care se amesteca cu lapte caldut si zahar , se lasa sa creasca 10-15 minute si pe urma se amesteca in faina.

3

2. Temperatura in bucatarie sa fie calda, si sa nu  fie curenti de aer.

4

3. Aluatul cere sa fie framantat mult timp, si din batrani se spune , ca aluatul se framanta cu sufletul curat si dispozitia buna. Si sa stiti ,ca e adevarat, oricat de banal  ne-ar parea , ceia, ce am scris.

Daca ti-a placut reteta noastra "Aluat fraged dospit. Reteta pas cu pas" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (15)

anisoara 1

27.06.2010, 13:37

Ina , cand mancam impreuna? Acum e sezonul fructelor. Iti doresc succese. Imi place poza ta noua

anisoara 1

27.06.2010, 13:39

Nadina, astept rezultatul cu mare rabdare. Aluatul cere framantat, framantat. dar nu cu rautaciune , dar cu mingaiere si dragoste si ferit de toate rele.

anisoara 1

27.06.2010, 13:41

Da , Anamaria," cu sufletul curat " asa mi-a spus , candva bunica, si sa stii, ca a avut mare dreptate. Dupa atatea ani , o spun cu toata certitudinea.

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Limonada a la Cleme - reteta racoritoare si plina de vitamine

pe 02.05 la 20:10

Carrot cake reteta de tort de morcovi cu crema de branza

pe 02.05 la 14:02

Plăcinte cu carne - aperitiv gustos cu carnea rămasă

pe 02.05 la 11:25

Tiramisu la pahar cu cozonac - Rețeta unui desert ușor și delicios

pe 02.05 la 10:57

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Reteta de ecler la tava